top of page
Νέο Microsoft Publisher Document (4).jpg

Φυλλάδια που εκδίδονται μηνιαίως και περιέχουν διάφορα ψυχοφελή κείμενα, νέα και ανακοινώσεις από την ενορία μας.

Αριθμός Φύλλου 83

Μόνο σε μορφή pdf...

Η περίοδος του Τριωδίου.

Έχουμε ήδη εισέλθει στην περίοδο του Τριωδίου και όσο ο καιρός περνά τόσο πλησιάζουμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πήρε το όνομά της από το λειτουργικό βιβλίο που χρησιμοποιούμε στις ιερές ακολουθίες και λέγεται έτσι διότι στον όρθρο, εκτός την Κυριακή, οί ωδές των κανόνων αντί για εννέα ως συνήθως είναι τρείς.*  
 

Η περίοδος του Τριωδίου περιλαμβάνει:
 

1) Τις τρείς πρώτες εβδομάδες (22 ημέρες) οι οποίες καλούνται και «προφωνήσιμοι» διότι προαναφωνούν τους εντατικούς αγώνες που θα πρέπει να κάνουμε οι χριστιανοί κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή για να νικήσουμε τα πάθη μας. Τονίζεται η σημασία της ταπεινώσεως, της μετάνοιας και της νηστείας καθώς επίσης το άπειρο έλεος του Θεού  και η θεία δικαιοσύνη Του. Επίσης τελούμε μνημόσυνα για τις ψυχές των κεκοιμημένων και τιμούμε όλους εκείνους που αγίασαν μέσα από την άσκηση.
 

2) Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (40 ημέρες, από Καθαρά Δευτέρα έως Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου). Περίοδος εντατικής νηστείας και προσευχής. Μέσα στη χαρμολύπη αυτής της περιόδου, λύπη για τις αμαρτίες μας, χαρά για την ελπίδα της σωτηρίας μας, επισημαίνεται ότι για να έχει σωστά αποτελέσματα ο αγώνας μας θα πρέπει να γίνεται με σωστή πίστη και τα μάτια μας στραμμένα στον σταυρό του Κυρίου μας που από όργανο καταδίκης έγινε οδός σωτηρίας.
 

3) Το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων για να μην ξεχνάμε ότι Εκείνος που θα δούμε την μεγάλη εβδομάδα πάνω στο σταυρό και καταδέχεται τα μαρτύρια και τις ύβρεις δεν είναι ένας τυχαίος αδύναμος άνθρωπος αλλά ο σωτήρας μας και αρχηγός της ζωής που καταδέχεται για την σωτηρία μας το εκούσιο πάθος ώστε να οδηγήσει τους ανθρώπους στην Ανάσταση και την αιώνια ζωή.

 

)    Και τέλος τη Μεγάλη Εβδομάδα έως το Μεγάλο Σάββατο˙ κατά την οποία στο πρόσωπο του Χριστού θα αναγνωρίσουμε τον νυμφίο που έχουμε επιλέξει με το να είμαστε μέλη της Εκκλησίας. Επίσης θα θυμηθούμε ότι μέσα από αυτή την σχέση πηγάζουν τα τάλαντα που θα πρέπει να έχουμε ως εφόδια στη ζωή μας και ότι για είμαστε σε ενότητα μαζί Του είναι αναγκαία η μετοχή μας στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας που μας παρέδωσε κατά τον μυστικό δείπνο. Θα αναλογιστούμε ακόμη τη σπουδαιότητα των αχράντων παθών με κορύφωση τη σταύρωση και τη θεόσωμο ταφή, για τη σωτηρία και τη λύτρωση από τις αμαρτίες μας 
 

Από την Κυριακή του Πάσχα ξεκινάει η λεγόμη περίοδος του Πεντηκοσταρίου. Μία νέα περίοδος για την λειτουργική ζωή των χριστιανών όπως είναι ένα νέο κεφάλαιο η ανάσταση του Χριστού για την ανθρωπότητα.
 

Αυτή η ευλογημένη περίοδος του Τριωδίου είναι μία ευκαιρία ανασυγκρότησης και εντατικής προσευχής μέσα από τη συμμετοχή μας στις ιερές ακολουθίες όπως τα απόδειπνα, οι προηγιασμένες και οι χαιρετισμοί με κεντρική θέση σε αυτά βεβαίως, τις λειτουργίες.
 

Η σύγχρονη κοινωνία μας πλέον έχει κατακλυσθεί από διάφορες παραδόσεις που μόνο ελληνικές και χριστιανικές δεν είναι, όσο και αν προσπαθούν για οικονομικούς κυρίως λόγους να τις περάσουν για τέτοιες, και αρκετοί χριστιανοί αποπροσανατολίζονται από το στόχο που θέτει αυτή η περίοδος, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να έλθουμε πιο κοντά στο Θεό.
 

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσοι αγαπάμε τον Χριστό και θέλουμε μία καρποφόρα και ζωντανή σχέση μαζί Του, ώστε να μην παρασυρόμαστε από το πνεύμα του κόσμου αλλά να επιζητούμε την χάρη του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας.
 

Ας μην αφήσουμε λοιπόν αυτή την ευλογημένη περίοδο να πάει χαμένη ξοδεύοντας τον πολύτιμο χρόνο μας σε ανούσιες γιορτές και απολαύσεις αλλά να τον αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται διότι όλα παρέρχονται αλλά ο Χριστός μένει εις τον αιώνα.
 

Καλό και ευλογημένο Τριώδιο.


Αρχιμ. Φώτιος Καραδήμας
 

*Κανόνες είναι ποιητικό είδος μελοποιημένων ύμνων σε ομάδες (ωδές) που ψάλλονται στον όρθρο, παρακλήσεις κ.α. όπως στους χαιρετισμούς που ψάλλουμε «Ἀνοίξω τὸ στόμα μου…).

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΤΣΑΙ


Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην Αποκριάτικη Εκδήλωση - Τσάι  που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 09 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:30΄ στην αίθουσα του ναού (Ζαχαρία Παπαντωνίου 61) για την ενίσχυση των έργων της ενορίας μας.


Συμμετοχή 10,00 € το άτομο/Ανήλικοι δωρεάν!


Προσκλήσεις διατίθενται στον ναό και στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.


Θα προσφερθούν εδέσματα προετοιμασμένα από τις εθελόντριες και τους εθελοντές της ενορίας μας!

‘’ΥΔΩΡ ΖΩΗΣ’’
Μηνιαία έκδοση του Ενοριακοῦ Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Κάτω Πατησίων.
Ζαχαρία Παπαντωνίου 65, Τηλ/Fax: 210 8313 403, T.K.  111 45, ΑΘΗΝΑ
Υπεύθυνος ύλης: Αρχιμ. Φώτιος Καραδήμας Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου
Ιστοσελίδα Ι.Ν.: www.zoodochos.gr • E-mail: contact@zoodochos.gr

bottom of page