top of page
Νέο Microsoft Publisher Document (4).jpg

Φυλλάδια που εκδίδονται μηνιαίως και περιέχουν διάφορα ψυχοφελή κείμενα, νέα και ανακοινώσεις από την ενορία μας.

Αριθμός Φύλλου 84

Μόνο σε μορφή pdf...

Μεσοπέλαγα της Σαρακοστής.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της Μεγάλης Σαρακοστής μέσα σε ένα πλοίο που λέγεται Εκκλησία. Στο ταξίδι μας αυτό έχουμε εφόδια την εγκράτεια και την προσευχή, τόσο σε επίπεδο προσωπικό όσο και λατρευτικό με τις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας, για να πλεύσουμε στη θάλασσα του βίου μας γαλήνια, υπερπηδώντας τα κύματα που οι  αμαρτίες, τα λάθη και οι παραλείψεις μας δημιουργούν, ώστε ασφαλείς να φτάσουμε στον προορισμό μας.

 

Από τις ακολουθίες που χαρακτηρίζουν το ταξίδι μας είναι και αυτή της Σταυροπροσκύνησης η οποία τοποθετείται στη μέση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να συνεχίσουμε την πορεία μας με δύναμη και προσηλωμένοι στη σωστή πορεία.
 

Ο σταυρός δεν είναι το λιμάνι μας ή αλλιώς το τέλος αυτού του τόσο όμορφου και επωφελούς ταξιδιού αλλά, μας δείχνει το πώς πρέπει να κάνουμε αυτό το ταξίδι και τον προορισμό.
 

Οι χριστιανοί καλούμαστε όχι απλά να σταυρώσουμε τα πάθη μας αλλά και οι ίδιοι να απαρνηθούμε κάθε αδικία ακόμη και αν αυτό μας ζημιώνει φαινομενικά, έναντι μιας υποτιθέμενης ευημερίας.
 

Αντίθετα με την νέο-εμφανισθείσα και προτεσταντίζουσα αντίληψη, η οποία επηρεάζει την συνείδηση κάποιων «ελαφρών» χριστιανών, που θέλει η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό να στοχεύει σε μία κοσμική καταξίωση και ευημερία, η Εκκλησία του εκούσια Εσταυρωμένου για την σωτηρία των άλλων, με το πλήθος των μαρτύρων και τους αγίους που κοιμήθηκαν άρρωστοι, στην φτώχεια και την απαξίωση, προβάλει τα ευαγγελικά κριτήρια της πίστης στο Θεό που είναι η αγάπη στο Θεό με όλη μας την ύπαρξη και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο όπως τον εαυτό μας.
 

Αν οι χριστιανοί έχουμε ενστερνιστεί τη ζωή του Χριστού ως τρόπο ζωής τότε αναλογιζόμενοι ότι τον Σταυρό διαδέχεται η Ανάσταση δεν μπορούμε παρά να ζούμε μία ζωή σταυρική και συνάμα αναστάσιμη κάνοντας σκοπό της ζωής τον αγώνα ενάντια στα πάθη μας αλλά και την αδικία για να φανερώνεται στον κόσμο αυτό η Βασιλεία του Θεού.

χονται αλλά ο Χριστός μένει εις τον αιώνα.

 

Ο προορισμός μας δεν είναι άλλος από την Βασιλεία του Θεού επομένως τί πιο πρέπον από το να αγωνιζόμαστε για αυτήν; Στην Κυριακή προσευχή είναι το πρώτο μας αίτημα προς το Θεό, «έλθέτω ἡ βασιλεία Σου» και η προσδοκία μας, «προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος».

 

Όλα τα υπόλοιπα είναι πρόσκαιρα και φθαρτά, όταν μάλιστα μας εμποδίζουν από το να γίνουμε παιδιά της Βασιλείας του Θεού είναι και ζημιογόνα, «Τι γαρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδήσει, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθεί;» (Ματθ. ιστ' 26).

 

Πρόσω ολοταχώς για το Πάσχα και η ελπίδα του προορισμού ας κάνει το ταξίδι μας ευχάριστο διότι χωρίς την Ανάσταση μάταια η πίστη μας, «εἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, ματαία ἡ πίστις ὑμῶν» (Προς Κορινθίους 15,17) και ζωή χωρίς Χριστό και ελπίδα Αναστάσεως είναι απλά επιβίωση… 


Αρχιμ. Φώτιος Καραδήμας
 

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ - ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΥΣΣΗΣ

Ἡ προσευχὴ εἶναι φύλακας τῆς σωφροσύνης, χαλιναγωγεῖ τὸν θυμό, καταστέλλει τὴν ὑπερηφάνεια, καθαρίζει ἀπὸ τὴ μνησικακία, διώχνει τὸ φθόνο, καταργεῖ τὴν ἀδικία, ἐπανορθώνει τὴν ἀσέβεια.

 

Ἡ προσευχὴ εἶναι δύναμη τῶν σωμάτων, φέρνει χαρὰ στὸ σπίτι, χορηγεῖ εὐνομία στὴν πόλη, παρέχει ἰσχὺ στὴν ἐξουσία, δίνει νίκη κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ πολέμου, ἐξασφαλίζει τὴν εἰρήνη, ξαναενώνει τοὺς χωρισμένους, διατηρεῖ στὴ θέση τοὺς ἑνωμένους.
 

Ἡ προσευχὴ εἶναι τὸ ἐπισφράγισμα τῆς παρθενίας, ἡ πιστότητα τοῦ γάμου, ὅπλο στοὺς ὁδοιπόρους, φύλακας ὅσων κοιμοῦνται, θάρρος τῶν ξύπνιων, στοὺς γεωργοὺς φέρνει τὴν εὐφορία, στοὺς ναυτιλόμενους χαρίζει τὴ σωτηρία.
 

Ἡ προσευχὴ γίνεται συνήγορος τῶν δικαζομένων, ἐλευθερία τῶν φυλακισμένων, παρηγοριὰ τῶν λυπημένων, χαρὰ γιὰ τοὺς χαρούμενους, παρηγοριὰ στοὺς πενθοῦντες, δόξα γιʼ αὐτοὺς πού ἔρχονται σὲ γάμο, γιορτὴ στὰ γενέθλια, σάβανο σʼ αὐτοὺς πού πεθαίνουν.
 

Ἡ προσευχὴ εἶναι συνομιλία μὲ τὸν Θεό, θεωρία τῶν ἀοράτων, πληροφόρηση γιὰ ὅσα ἐπιθυμοῦμε, ὁμοτιμία μὲ τοὺς ἀγγέλους, προκοπὴ στὰ καλὰ ἔργα, ἀποτροπὴ ἀπὸ τὰ κακά, διόρθωση γιὰ κείνους που ἁμαρτάνουν, ἀπόλαυση τῶν παρόντων ἀγαθῶν, ὑπόσταση τῶν ἀγαθῶν τοῦ μέλλοντος.    
 

Ἡ προσευχὴ μετέβαλε γιὰ τὸν Ἰωνᾶ σὲ σπίτι τὸ κῆτος, ἐπανέφερε στὴ ζωὴ τὸν Ἐζεκία ἀπὸ αὐτὲς τὶς πύλες τοῦ θανάτου. Γιὰ χάρη τῶν τριῶν νέων μετέστρεψε τὴ φλόγα τῆς καμίνου σὲ δροσερὴ αὔρα καὶ γιὰ τοὺς Ἰσραηλίτες κέρδισε νίκη κατὰ τῶν Ἀμαληκιτῶν, ἐνῶ τὶς ἑκατὸν ὀγδόντα πέντε χιλιάδες τοῦ Ἀσσυριακοῦ στρατοῦ μὲ ἀόρατη ρομφαία κατανίκησε σὲ μιὰ νύχτα.
 

Καὶ κοντὰ σʼ αὐτὰ μπορεῖς νὰ βρεῖς ἀμέτρητα παραδείγματα ἀπὸ ἐκεῖνα πού ἔχουν γίνει κι ἀπὸ τὰ ὁποῖα φαίνεται καθαρὰ ὅτι κανένα ἀπὸ ὅσα θεωροῦνται πολύτιμα στὴ ζωὴ δὲν εἶναι ἀνώτερο ἀπὸ τὴν             προσευχή. 

‘’ΥΔΩΡ ΖΩΗΣ’’
Μηνιαία έκδοση του Ενοριακοῦ Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Κάτω Πατησίων.
Ζαχαρία Παπαντωνίου 65, Τηλ/Fax: 210 8313 403, T.K.  111 45, ΑΘΗΝΑ
Υπεύθυνος ύλης: Αρχιμ. Φώτιος Καραδήμας Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου
Ιστοσελίδα Ι.Ν.: www.zoodochos.gr • E-mail: contact@zoodochos.gr

bottom of page