top of page

Ιεραποστολή

Σπέρνουμε στον κόσμο Χριστό και Αγάπη...

Αν κηρύττω το ευαγγέλιο,

αυτό δεν αποτελεί για μένα αιτία για καύχηση,

αλλά μου επιβάλλεται ως ανάγκη.

Αλίμονό μου αν δεν κηρύττω το ευαγγέλιο!

ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α΄ 9:16

Logo%2520%25CE%25B9%25CE%25B5%25CF%2581%

    Μία νέα προσπάθεια της ενορίας μας, η οποία ευχόμαστε να καρποφορήσει είναι ο τομέας ιεραποστολής.

    Η νέα αυτή δράση της ενορίας μας σκοπό έχει να ενισχύσει τη διακονία των ορθόδοξων ιεραποστόλων οι οποίοι με ζήλο και αυταπάρνηση μοιράζουν απλόχερα αγάπη και φανερώνουν το πρόσωπο του Χριστού σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν ποτέ τους την ευλογία αλλά έχουν την λαχτάρα να το γνωρίσουν..

    Η αγάπη και ο πόθος για την διάδοση του λόγου του Θεού πηγάζει σε κάθε χριστιανό από τους ίδιους τους λόγους του Χριστού όταν εντέλλεται στους μαθητές Του, πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα. Κι εγώ θα είμαι μαζί σας πάντα, ως τη συντέλεια του κόσμου». Αμήν. ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 28: 19-20

    Ας είμαστε σίγουροι αγαπητοί χριστιανοί ότι, αν και δεν έχουμε το σθένος ώστε να υπηρετήσουμε το λόγο του ευαγγελίου κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως οι ιεραπόστολοί μας, όταν ενισχύουμε παντοιοτρόπως το έργο τους μετέχουμε και εμείς της χαράς τους και της χάριτος του Θεού.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω στο ιεραποστολικό έργο της ενορίας;

Ενημερώσου...

Πολλές φορές όταν ακούμε για ιεραποστολή οι περισσότεροι φέρνουμε στο μυαλό μας ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν φιλανθρωπικό έργο σε παιδάκια που πεθαίνουν από την πείνα και κυκλοφορούν γυμνά στους δρόμους ζώντας μέσα στην απόλυτη φτώχεια.

Αν και τα παραπάνω πολλές φορές είναι η πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούνται να εργαστούν οι ιεραπόστολοι

Όταν μιλούμε για ιεραποστολή πρέπει να 

Όποιος επίσης σας δώσει για χάρη μου ένα ποτήρι νερό επειδή ανήκετε στο Χριστό, σάς βεβαιώνω πως δε θα χάσει την αμοιβή του». - ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ 9:41να θεραπεύσουν πολλές φορές οι ιεραπόστολοι

Ο συνδυασμός χαμηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου με την φτώχεια και την κοινωνική απομόνωση από τον σύγχρονο δυτικό κόσμο τόσο σε εντόπιο όσο και σε διεθνές επίπεδο γεννά καταστάσεις που αδυνατεί να συλλάβει ο νους ενός μέσου ανθρώπου της εξελιγμένης Δύσεως.

 

Πώς να διανοηθεί ο νους μας ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν ξέρουν ότι για να φάνε μία καραμέλα θα πρέπει να την βγάλουν πρώτα από το περιτύλιγμα και ότι για να πιούν καθαρό νερό θα πρέπει να περπατήσουν αρκετά χιλιόμετρα κάτω από τον καυτό ήλιο; Πώς να αντιληφθούμε ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πάει σχολείο και δεν γνωρίζουν γραφή αλλά ότι ακόμη και στην περίπτωση που κάποιο παιδί βρεθεί στην ΤΥΧΕΡΗ θέση να πάει σχολείο, συνήθως δεν θα έχει μολύβια, βιβλία και τετράδια να γράφει αλλά θα πρέπει να αποστηθίσει ότι του μαθαίνει ο δάσκαλος στην τάξη;

Αυτές οι καταστάσεις και άλλες ακόμη χειρότερες, όπως η εγκληματικότητα που παράγεται από την φτώχεια κ.α., κάνουν το έργο των ιεραποστόλων μας πραγματικά πολύ δύσκολο αλλά και επικίνδυνο γι' αυτό πριν από κάθε υλική βοήθεια πρώτη μας μέριμνα θα πρέπει να είναι η ακατάπαυστη προσευχή προς τον Κύριο μας Ιησού Χριστό για τους όπου γης ιεραποστόλους, ώστε να τους ενδυναμώνει, να τους φωτίζει, να τους σκεπάζει για να εκτελούν ακατάπαυστα το θεάρεστο έργο τους και να συνεχίζει να φανερώνει στον κόσμο ανθρώπους που φωτισμένοι από τον Θεό επιθυμούν να διακονήσουν στις ιεραποστολές.

Οι σύγχρονοι συνεχιστές των αγίων αποστόλων, οι ιεραπόστολοι, μέσα από το έργο τους επιθυμούν να προσφέρουν αγάπη και μέσω της αγάπης να φανερώνουν το πρόσωπο του Χριστού στους ανθρώπους.

Δεν επιδιώκουν να γίνουν αποικιοκράτες ούτε να ελληνοποιήσουν τους ιθαγενείς πληθυσμούς, αλλά να τους κάνουν να σταθούν στα πόδια τους και να έχουν την επίγνωση του αληθινού Θεού. Πριν την εμφάνιση των ορθοδόξων ιεραποστόλων είχαν παρουσιαστεί σε ορισμένες περιοχές ιεραπόστολοι άλλων ομολογιών, όπως Ρωμαιοκαθολικοί, Προτεστάντες ακόμη και Μωαμεθανοί-Μουσουλμάνοι, οι οποίοι για πολλούς λόγους εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις και τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν, δημιουργώντας αποικίες, κατασπαράζοντας τους φυσικούς πόρους, κάνοντας δούλους τους ιθαγενείς και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις "ιεραποστολικές" αποικίες που δημιουργούσαν.

Αυτό είναι ακόμη μία πρόκληση για τους ορθοδόξους ιεραποστόλους οι οποίοι έχοντας να καταπολεμήσουν την φτώχεια, την αμάθεια και τις αντίξοες βιοτικές συνθήκες, αντιμετωπίζουν την καχυποψία πολλές φορές των ιθαγενών αλλά και την επιπλέον δυσκολία να καταρρίψουν αυτή την άσχημη εικόνα για τον αληθινό Θεό που δημιούργησαν παλαιότεροι μή ορθόδοξοι "ιεραπόστολοι".

Οι ορθόδοξοι ιεραπόστολοι λοιπόν δεν πάνε να εξαγοράσουν ψυχές αλλά να τις σώσουν. Δεν πάνε να ωφεληθούν αλλά να δώσουν τη ζωή τους προκειμένου να ωφελήσουν άλλους με μοναδικό κίνητρο την αγάπη και μόνο στήριγμα τους τον Ιησού Χριστό.

Από αυτά τα λίγα καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας των ιεραποστόλων δεν είναι όπως τον φαντάζεται ο καθένας μας και οι συνθήκες είναι εξωπραγματικές για την δική μας πραγματικότητα γι' αυτό θα πρέπει όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για το έργο της ιεραποστολής να έχουν ανοικτό μυαλό και καλή θέληση προκειμένου να συνεισφέρουν ουσιαστικά, ανάλογα με τις δυνατότητες του ο καθένας, προς όφελος του έργου των ιεραποστόλων και όχι απλά για να καθησυχάζουμε την συνείδησή μας.

Έπειτα μάθε ποιες είναι οι
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ανάγκες!

Το να στείλει κάποιος ένα παιχνίδι που για να δουλέψει χρειάζεται μπαταρίες, όσο καλή πρόθεση και να έχει, ελάχιστα βοηθά το έργο των ιεραποστόλων. Υπάρχουν περιπτώσεις που ορισμένοι στέλνουν σε περιοχές που επικρατεί αφόρητη ζέστη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, μπουφάν και παλτό γιατί θεωρούν ότι τα φτωχά και γυμνά παιδιά θα κρυώνουν τον χειμώνα. Συνεπώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, παρόλες τις καλές τους προθέσεις, αδυνατούν να κατανοήσουν τα προβλήματα των ιεραποστόλων μας και για τον λόγο αυτό η όποια προσπάθεια ενίσχυσης του έργου της ιεραποστολής μπορεί στην ουσία να μην καταστεί πραγματικά χρήσιμη.

Επιπλέον αν σκεφτούμε ότι με τα χρήματα που θα αγοράζαμε ένα πακέτο όσπρια στην Ελλάδα στις ιεραποστολικές χώρες αυτά τα χρήματα θα επαρκούσαν για πολλαπλάσια ποσότητα οσπρίων και αντιστοίχως το ίδιο συμβαίνει με πολλά ακόμη είδη σίτισης, ένδυσης κ,λπ. τότε είναι καλύτερο αυτά τα χρήματα να διατεθούν απευθείας σε κάποιο ιεραποστολικό κλιμάκιο ώστε η ωφέλεια να είναι πολλαπλάσια.

Ένα απλό υποθετικό παράδειγμα, αλλά πολύ σημαντικό για να κατανοήσουμε την διαφορά είναι το εξής:

  • Να αποσταλεί ένα container που περιέχει ρύζι βάρους 20 τόνων κοστίζει περίπου 4,500,00 € - 6.500,00 € αναλόγως την περιοχή.

  • 20 τόνοι ρυζιού κοστίζουν περίπου (2,00 € με 3,00 € το κιλό) 40.000,00 € με 60.000,00 €

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τα έξοδα μεταφοράς από τον προμηθευτή στο λιμάνι αποστολής, τα έξοδα εκτελωνισμού και αποστολής από το λιμάνι προορισμού στο κλιμάκιο της ιεραποστολής, τα οποία βαρύνουν την ιεραποστολή συνήθως, το κόστος είναι υπερβολικά υψηλό και με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν τεράστια έργα αν αναλογιστούμε ότι στις περισσότερες ιεραποστολικές περιοχές,

  • Με 2,00 € έως 4,00 € προσφέρουμε καθημερινά πρωινό σε ένα παιδί για 1 μήνα.

  • Με 40,00 € έως 60,00 στέλνουμε ένα παιδί σχολείο για 1 χρόνο.

  • 50,00 € με 80,00 € είναι ο μισθός το μήνα ενός ιεραποστόλου.

  • 1.500,00 € με 3.000,00 € ευρώ κοστίζει να ανοίξει ένα πηγάδι για καθαρό νερό που σώζει ζωές.

  • Και με 2.500,00 € έως 10.000,00 € μία γεώτρηση.

  • Με 7.000,00 € έως 15.000,00 € φτιάχνει κανείς ένα ιατρείο ή ένα σχολείο.

  • Με 25.00,00 € έως 35.000,00 € χτίζει κάποιος μία εκκλησία.

Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές και ποικίλουν αναλόγως την περιοχή και το κράτος αλλά αρκούν στο να κατανοήσουμε ότι η προσφορά χρημάτων είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσουμε το έργο των ιεραποστόλων μας εκτός από περιπτώσεις που τα αναγκαία είδη είναι ακριβά στις περιοχές διακονίας τους. Για παράδειγμα ένα λίτρο λάδι μπορεί να κοστίζει πολύ περισσότερο από την Ελλάδα, ίσως και πάνω από 15,00 € ή άλλα πράγματα τα οποία είναι δυσεύρετα σε αυτές τις περιοχές όπως κάποια ιατρικά ή εκκλησιαστικά είδη και είδη που χρησιμοποιούμε στην ορθόδοξη λατρεία.

Συνεπώς προκειμένου να ενισχύσουμε την ιεραποστολική δράση της ενορίας μας θα πρέπει να συνεννοούμαστε με τον υπεύθυνο εφημέριο του ναού μας για το τί είδη μπορούμε να προσφέρουμε και ανάλογα με τις δυνατότητες του, όποιος το επιθυμεί, να συνεισφέρει οικονομικά στο σχετικό κυτίο του που υπάρχει εντός του ιερού ναού για την ιεραποστολή.

Γιατί κάποιος να προσφέρει στην ορθόδοξη ιεραποστολή και όχι σε κάποιον άλλο διεθνή η εγχώριο αντίστοιχο οργανισμό;

Πολλοί ίσως αναρωτιούνται για ποιο λόγο θα πρέπει να προτιμήσουν οι χριστιανοί να συνδράμουν το έργο της ορθόδοξης ιεραποστολής και όχι κάποιου άλλου οργανισμού που μπορεί μάλιστα το έργο του μέσα από διαφημιστικές εκστρατείες κ.λπ. να είναι ευρέως γνωστό.

 

Την απάντηση την δίνει ο απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή, κεφάλαιο 6 στίχοι 9 έως 12:

 

Πεπείσμεθα δὲ περὶ ὑμῶν, ἀγαπητοί, τὰ κρείττονα καὶ ἐχόμενα σωτηρίας, εἰ καὶ οὕτω λαλοῦμεν. οὐ γὰρ ἄδικος ὁ Θεὸς ἐπιλαθέσθαι τοῦ ἔργου ὑμῶν καὶ τοῦ κόπου τῆς ἀγάπης ἧς ἐνεδείξασθε εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ, διακονήσαντες τοῖς ἁγίοις καὶ διακονοῦντες. Ἐπιθυμοῦμεν δὲ ἕκαστον ὑμῶν τὴν αὐτὴν ἐνδείκνυσθαι σπουδὴν πρὸς τὴν πληροφορίαν τῆς ἐλπίδος ἄχρι τέλους, ἵνα μὴ νωθροὶ γένησθε, μιμηταὶ δὲ τῶν διὰ πίστεως καὶ μακροθυμίας κληρονομούντων τὰς ἐπαγγελίας.

Μετάφραση

 

Γιὰ σᾶς ὅμως, ἀγαπητοί, ἂν μιλᾶμε κατ’ αὐτὸν τὸν τρόπον, εἴμεθα πεπεισμένοι διὰ καλύτερα πράγματα ποὺ καταλήγουν εἰς τὴν σωτηρίαν. Διότι ὁ Θεὸς δὲν εἶναι ἄδικος ὥστε νὰ λησμονήσῃ τὸ ἔργον σας καὶ μὲ τί κόπους ἐδείξατε τὴν ἀγάπην σας διὰ τὸ ὄνομά του, ὑπηρετήσαντες τοὺς ἁγίους καὶ ἐξακολουθοῦντες νὰ τοὺς ὑπηρετῆτε. Επιθυμοῦμεν δὲ ὁ καθένας ἀπὸ σᾶς νὰ δείχνῃ μέχρι τέλους τὸν ἴδιον ζῆλον διὰ τὴν ἐκπλήρωσιν τῆς ἐλπίδος σας, Διὰ νὰ μὴ γίνετε ὀκνηροὶ ἀλλὰ καὶ νὰ μιμηθῆτε ἐκείνους οἱ ὁποῖοι μὲ πίστιν καὶ ὑπομονὴν κληρονομοῦν τὰς ὑποσχέσεις.

Αντιθέτως με τους υπόλοιπους διεθνείς κ.λπ. οργανισμούς οι οποίοι εργάζονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη για φιλανθρωπικούς μεν σκοπούς αλλά με τον τρόπο του ευαγγελίου οι ιεραπόστολοι μας προσφέρουν όλη τους την ύπαρξη ανιδιοτελώς ορμώμενοι από την αγάπη προς τους αδελφούς μας, η οποία πηγάζει από την αγάπη τους στον Χριστό, στο όνομα του οποίου πραγματοποιούν το θεάρεστο και σπουδαίο έργο τους προς όλους τους ανθρώπους κάθε φυλής και κάθε θρησκείας.

Έτσι αυτοί οι σύγχρονοι απόστολοι γίνονται αιτία να διαδοθεί στην οικουμένη ό,τι πολυτιμότερο κατέχουμε οι χριστιανοί, το μήνυμα του ευαγγελίου, λόγω των καλών τους έργων, της αυταπάρνησής τους και του πόθου που τους διακατέχει να δοξολογηθεί το όνομα του Χριστού απ' όλη την οικουμένη.

Για το όνομα του Χριστού λοιπόν οφείλουμε όλοι οι Χριστιανοί να ενισχύουμε παντοιοτρόπως το έργο των ορθοδόξων ιεραποστόλων αφού Αυτός είναι η αιτία που γεννιέται στην καρδιά μας αυτή την ανάγκη, ανάγκη και όχι υποχρέωση, διότι όποιος έχει ενστερνιστεί το μήνυμα του ευαγγελίου δεν μπορεί παρά να γίνει κήρυκας και ο ίδιος, όχι στα λόγια αλλά με έργα διότι όπως μα λέγει και ο απόστολος Ιάκωβος, τί το όφελος, αδελφοί μου, εάν τις ότι έχει πίστιν, και έργα δεν έχη; μήπως η πίστις δύναται να σώση αυτόν (Ιακώβου κεφ.2 στιχ. 14), επίσης ό ίδιος μας λέει πάλι, όπως το σώμα χωρίς το πνεύμα είναι νεκρό, έτσι και η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή (Ιακώβου κεφ. 2 στιχ. 26).

Ενισχύοντας λοιπόν το έργο των ορθοδόξων ιεραποστόλων μας γινόμαστε αιτία να διαδοθεί το μήνυμα του ευαγγελίου στον κόσμο και να δοξασθεί το όνομα του Ιησού Χριστού απ' όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν άκουσαν απλώς ένα κήρυγμα αλλά, είδαν και βίωσαν την αληθινή παρουσία του Θεού μέσα από το ενσαρκωμένο και ζωντανό κήρυγμα της διακονίας των ορθοδόξων ιεραποστόλων.

"Γιατί όποιος σας ποτίσει ποτήρι με νερό

στο όνομά μου επειδή είστε του Χριστού,

αλήθεια σας λέω ότι δεν θα χάσει τον μισθό του."

(Κατά Μάρκον κεφ. 9 στιχ. 41)

bottom of page