Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Ενοριακός Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Κάτω Πατησίων
Ομάδα Ιερόπαιδων
"Άγιος Ταρσίζιος"
Τί είναι η ομάδα Ιερόπαιδων και ποιος ο σκοπός της;
Η ομάδα αυτή είναι μία προσπάθεια της ενορίας μας να ευαισθητοποιηθούν παιδιά και νέοι, αγόρια και κορίτσια, ώστε να αναλάβουν αρμοδιότητες και καθήκοντα προσφοράς και διακονίας στην ενορία μας, συμμετέχοντας πιο ενεργά στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και καλλιεργώντας τα χαρίσματά τους μέσα από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται στο χώρο του ιερού ναού υπό την καθοδήγηση των κληρικών μας.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε όσοι συμμετέχουν σε αυτή να επιτελούν την διακονία τους με πιο συστηματικό τρόπο, να αποκτήσουν ουσιαστικές γνώσεις πάνω στην διακονία τους και να γίνει αντιληπτό από όλους η σπουδαιότητα της συμμετοχής κάθε μέλους της Εκκλησίας στην λατρευtική - ενοριακή ζωή μέσα από τα χαρίσματα του καθενός.
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή;
Παιδιά και νέοι, αγόρια και κορίτσια, που θέλουν με αγάπη και ευθύνη να προσφέρουν λίγο από το χρόνο τους ώστε να διακονούν το σώμα της Εκκλησίας μέσα από τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που θα τους ανατεθούν.
Κάθε πότε είναι απαραίτητη η παρουσία όσων συμμετέχουν σε αυτή;
Όσα παιδιά και νέοι διακονούν στο ιερό βήμα συγκεντρώνονται κάποιες φορές τον μήνα κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο της ομάδας στον ιερό ναό για εκμάθηση του λατρευτικού τύπου της Εκκλησίας μας, επεξήγηση των συμβόλων, πώς αρμόζει να συνεπικουρούμε τους ιερείς εντός του ιερού βήματος κατά την τέλεση των ακολουθιών κ.α. Επίσης μπορούν να συμμετέχουν και κορίτσια παρότι δεν διακονούν εντός του ιερού βήματος αλλά υπάρχουν πληθώρα άλλων αρμοδιοτήτων μέσα στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας που μπορούν να αναλάβουν κορίτσια και νέες κοπέλες.
Όσα αγόρια και κορίτσια ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προετοιμασία και τον ευτρεπισμό του ιερού ναού συγκεντρώνονται τις μεγάλες εορτές και πανηγύρεις προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες όπως ο καλλωπισμός του ιερού ναού για την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα κλπ, κατασκευή φάτνης, στολισμός του επιταφίου κ.α.
Επιπλέον κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή της Υπαπαντής τελούμε την σύναξη για την εορτή του προστάτη αγίου της ομάδας. Η μνήμη του τιμάται στις 15 Αυγούστου κάθε έτους όμως λόγω της Θεομητορικής εορτής της Παναγίας μας την μεταθέτουμε τον Φεβρουάριο την Κυριακή μετά την εορτή της Υπαπαντής που είναι αφιερωμένη στις μητέρες και τους νέους.
Επίσης μέσα στο έτος πραγματοποιούνται για τα μέλη της ομάδας κάποιες δραστηριότητες ψυχαγωγικού χαρακτήρα όπως εκδρομές κ.α.
Πώς μπορεί κανείς να γίνει μέλος στην ομάδα;
Όποιοι το επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τον εφημέριο του ναού μας που είναι και ο υπεύθυνος για την ομάδα.
Ποιος είναι ο άγιος Ταρσίζιος;
Ο Άγιος μάρτυς Ταρσίζιος, μαρτύρησε στη Ρώμη, σε πολύ νεαρή ηλικία, τον καιρό που ήταν αυτοκράτορες, ο Ουαλεριανός και Γαλιηνός (257 μ.Χ.). Ήταν μαθητής του Αγίου Ιερομάρτυρος Στεφάνου, επισκόπου Ρώμης, που η Εκκλησία μας τίμα την μνήμη του στις 3 Αυγούστου.
Από μικρή ηλικία ο Ταρσίζιος, βοηθούσε τους Ιερείς στις λειτουργικές συνάξεις και γι΄ αυτό το λόγο, τα μαρτυρολόγια τον αναφέρουν ως «Ακόλουθο», που σημαίνει ακόλουθος-βοηθός των Ιερέων στο έργο τους. Το χαρακτηριστικό γεγονός με τον Ταρσίζιο έχει ως εξής: όταν είχε ξεσπάσει διωγμός κατά της Εκκλησίας εκείνα τα χρόνια, κάποια μέρα, εμπιστεύθηκαν στον Ταρσίζιο τα Τίμια Δώρα, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, για να τα μεταφέρει στους συλληφθέντες μελλοθάνατους χριστιανούς, που βρίσκονταν στις φυλακές.
Στο δρόμο όμως, τον κύκλωσαν ειδωλολάτρες και του ζητούσαν επίμονα να τους παραδώσει αυτό που κρατούσε στο στήθος του. Ο Ταρσίζιος αρνήθηκε σθεναρά και τότε αυτοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Όταν όμως έσκυψαν για να πάρουν αυτό που κρατούσε ο Ταρσίζιος, διαπίστωσαν έντρομοι, ότι τα Τίμια Δώρα είχαν εξαφανιστεί θαυματουργικά και στα χέρια του νεαρού Αγίου ήταν μόνο το πανί που τα κάλυπτε.
Οι χριστιανοί παρέλαβαν ευλαβικά το άγιο λείψανο του και το μετέφεραν στο κοιμητήριο (κατακόμβη) του τάφου του Αγίου Καλλίστου (στη Ρώμη), όπου μέχρι σήμερα δείχνουν το σημείο του τάφου του. Αργότερα ο επίσκοπος Ρώμης Δάμασος τοποθέτησε πάνω στον τάφο του, το έξης επίγραμμα: «... Ενώ ο Άγιος Ταρσίζιος έφερε τα μυστήρια του Χριστού, κάποιος με χέρι βέβηλο πήγε να τα μολύνει. Κείνος όμως προτίμησε να δώσει τη ζωή του, παρά να δώσει τοις κυσίν... τους θείους μαργαρίτες». Το παραπάνω κείμενο στηρίζεται στο Ρωμαϊκό μαρτυρολόγιο: ACTASANCTORUM. AUGUSTITOMUS III.
Σήμερα στον ιερό ναό μας τιμούμε την μνήμη του την 1η Κυριακή μετά την εορτή της Υπαπαντής.
Απολυτίκιο
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θείω έρωτι εμπεπλησμένος,
Δώρα τίμια εν κόλποις φέρων,
το θανείν υπέρ τούτων αιρούμενος,
και ανόμοις μη προδώσας τον Κύριον,
ανεδείχθης μαρτύρων το καύχημα,
ω Ταρσίζιε, της Ρώμης το βλάστημα,
και νέων παίδων χριστιανών αγαλλίαμα,
ικέτευε Χριστόν τον Θεόν,
σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Τραγούδι "Ο άγιος Ταρσίζιος"
Σ’ ένα δρόμο της Ρώμης πεσμένος,
ένας μάρτυς μικρός πληγωμένος,
στο βωμό του Χριστού ξαπλωμένος,
σαν αρνάκι μικρό σφαγιασμένος.
Το χαμόγελο λάμπει στα χείλι
και στα χέρια του κάτι κρατεί.
Είναι σώμα Χριστού που ‘χει πάρει
να το πάει κρυφά στη φυλακή.
Τον Ταρσίζιο έχουν κυκλώσει
αγγελούδια με άσπρα φτερά.
Συνοδεία μαζί του θα πάνε
εις του Πλάστου μας την αγκαλιά.
Και σε λίγο ο μάρτυς παθαίνει
και στεφάνι της δόξης φορεί.
Τέτοια δόξα κανείς τη ζηλεύει
τέτοια δόξα καθένας ποθεί.
Ποίημα για τον άγιο Ταρσίζιο του Γ. Βερίτη
Ο Ταρσίζιος: ο μικρός φίλος και αδελφός μου.
Να κι ο Ταρσίζιος μες στους μάρτυρες,
ο μικρός φίλος κι αδελφός μου.
Γειά σου αδελφούλη, που ξεπέρασες
τους πιο τρανούς, εσύ, του κόσμου!
Στη δωδεκάχρονη καρδούλα του
σφίγγει το Ταρσίζιος τ’ άγια δώρα.
Δε θα τα ρίξει στην ατίμωση,
– Θεέ μου, η καρδούλα του πώς κάνει!
κι ας τον χτυπούν, κι ας τον πληγώνουνε.
Με τ’ άγια δώρα θα πεθάνει!