top of page
Νέο Microsoft Publisher Document (4).jpg

Φυλλάδια που εκδίδονται μηνιαίως και περιέχουν διάφορα ψυχοφελή κείμενα, νέα και ανακοινώσεις από την ενορία μας.

Αριθμός Φύλλου 79

Μόνο σε μορφή pdf...

Από τα Εισόδια της Θεοτόκου στα Γενέθλια του Σωτήρος.
 

Στις 21 Νοεμβρίου εορτάζουμε τα εισόδια της Θεοτόκου στο ναό του Θεού και συνάμα στην εκκλησία μας αρχίζουν να ψάλλονται οι καταβασίες των Χριστουγέννων όπως επίσης και άλλοι προεόρτιοι ύμνοι αυτής της μεγάλης εορτής. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία διότι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι η προετοιμασία της για την γέννηση του Θεανθρώπου.
 

Ο Ιωακείμ και η Άννα ενώ ήταν υπέργηροι χωρίς να έχουν παιδιά,  έπειτα από πολλή προσευχή, συνέλαβαν και γέννησαν την Μαρία την οποία αφιέρωσαν στον ναό όταν έγινε τριών ετών παραδίδοντάς την στον ιερέα Ζαχαρία. Όταν έφθασε ο καιρός που ως γυναίκα θα είχε και εκείνη έμμηνο ρήση, δεκαπέντε ετών, οι ιερείς αποφάσισαν προκειμένου να μην μιανθεί ο ιερός χώρος του ναού και εκείνη να διαφυλαχθεί ως δώρο στο Θεό που ήταν να την μνηστεύσουν με τον δίκαιο και σε μεγάλη ηλικία Ιωσήφ του οποίου η νόμιμη γυναίκα δεν ζούσε και μαζί της είχε αποκτήσει άλλα παιδιά.
 

Στη Ναζαρέτ που διέμειναν και έπειτα από τέσσερις μήνες, ενώ η συγγενής της Θεοτόκου και γηραιά Ελισάβετ βρίσκονταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, λαμβάνει από τον αρχάγγελο Γαβριήλ το μήνυμα του ευαγγελισμού, ότι θα συλλάβει και θα γεννήσει τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. Εκείνη με εύλογη απορία απευθυνόμενη στον αρχάγγελο του λέει πώς αυτό είναι δυνατόν εφόσον είναι παρθενος και δεν έχει «γνωρίσει» άντρα; Για να λάβει την απάντηση ότι η σύλληψη αυτή είναι από το άγιο Πνεύμα. Με την συγκατάθεση της Θεοτόκου στο κάλεσμα του  αρχαγγέλου «Ιδού ἡ δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά τό ρῆμά (λεγόμενά) σου» συλλαμβάνει στην παρθενική κοιλιά της τον Υιό του Θεού και Σωτήρα του κόσμου Ιησού Χριστό.
 

Μετά τον ευαγγελισμό της η Θεοτόκος μεταβαίνει στην Ελισάβετ η οποία διέμεινε σε ορεινή περιοχή της Ιουδαίας και παραμένει    μαζί της τρεις μήνες ώσπου να γεννήσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

 

Εκείνη την περίοδο που η Θεοτόκος ήταν έγκυος βγήκε νόμος   από τον καίσαρα Αύγουστο να απογραφούν όλοι οι κάτοικοι της   αυτοκρατορίας κατά τον οποίο έπρεπε να μεταβούν στην Βηθλεέμ λόγω της καταγωγής του Ιωσήφ για να απογραφούν και εκεί ήλθε ο καιρός όπου έλαβε χώρα το κοσμοσωτήριο γεγονός της γέννησης του Θεανθρώπου την οποία θα εορτάσουμε στις 25 Δεκεμβρίου.

 

Από την παραπάνω σύντομη διήγηση φανερώνεται πως όλα τα σπουδαία γεγονότα στη ζωή της αειπαρθένου Μαρίας αποτελούν μέρος του σχεδίου της θείας οικονομίας του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου ώστε η ίδια να γίνει Θεοτόκος, να γεννήσει ασπόρως τον Υιό του Θεού και να αποτελέσει το σκεύος εκείνο που θα φέρει μέσα του τον Μεσσία του κόσμου, να γίνει ο ναός ο έμψυχος που μέσα της θα κατοικήσει Εκείνος, η βάτος η ακατάφλεκτος η οποια θα λάβει το ουράνιο πυρ και δεν θα καεί και ακόμη η ζωοδόχος   πηγή που μέσα της θα δεχθεί τη ζωή και μέσω αυτής θα διαχυθεί σε όλη την ανθρωπότητα.

 

Όλα όσα αφορούν στη ζωή της Θεοτόκου είναι προφητευμένα αφού η ίδια αποτελεί μέρος της θείας οικονομίας ως μητέρα του Σωτήρα μας στο πρόσωπο του οποίου πραγματοποιούνται όλες οι προφητείες της παλαιάς διαθήκης. τουλάχιστον 330 τον αριθμό, για τον Μεσσία, και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού ο ίδιος ο Χριστός είναι εκείνος που φωτίζει του προφήτες να προφητεύσουν για Εκείνον.

 

Επομένως όντως η εορτή των Εισοδίων είναι το προοίμιο για την εορτή των Χριστουγέννων και μέσα από αυτή θα πρέπει και εμείς να αντλούμε ως παράδειγμα την προετοιμασία και την καθαρότητα που απαιτείται για να έλθει και σε ΄μας η χάρις του Σωτήρος. Όπως η Θεοτόκος διαφυλάχθηκε στο ναό προκειμένου να μείνει καθαρή για να υποδεχθεί μέσα της τον Χριστό, έτσι και ΄μεις μέσα στο ναό και τη συχνή μας συμμετοχή στα ιερά μυστήρια όπως εξομολόγηση και θεία μετάληψη θα μπορέσουμε μέσα από την αδυναμίες και την αμαρτωλότητά μας να γίνουμε κατοικητήριο του Θεού.

 

Αρχιμ. Φώτιος Καραδήμας
 

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας μας, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση - Τσάι με λαχειοφόρο που διοργανώνει για την ενίσχυση της ενορίας μας το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του ναού που βρίσκεται επί της οδού Ζαχαρία Παπαντωνίου 61.

Θα προσφερθούν τσάι, λουκουμάδες και πολλά εδέσματα.

Πρόσκληση 10,00 Ευρώ κατ΄άτομον (Ανήλικοι δωρεάν)

Λαχνοί 1,00 Ευρώ.

Προσκλήσεις και λαχνοί διατίθενται στο παγκάρι από 1η; Νοεμβρίου και στην αίθουσα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

 

 

‘’ΥΔΩΡ ΖΩΗΣ’’
Μηνιαία έκδοση του Ενοριακοῦ Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Κάτω Πατησίων.
Ζαχαρία Παπαντωνίου 65, Τηλ/Fax: 210 8313 403, T.K.  111 45, ΑΘΗΝΑ
Υπεύθυνος ύλης: Αρχιμ. Φώτιος Καραδήμας Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου
Ιστοσελίδα Ι.Ν.: www.zoodochos.gr • E-mail: contact@zoodochos.gr

bottom of page