Νέο Microsoft Publisher Document (4).jpg

Φυλλάδια που εκδίδονται μηνιαίως και περιέχουν διάφορα ψυχοφελή κείμενα, νέα και ανακοινώσεις από την ενορία μας.

Αριθμός Φύλλου 67

Μόνο σε μορφή pdf...

Ο εκκλησιασμός - Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Πρόλογος

Η σειρά των κειμένων στα επόμενα φυλλάδια μας αποτελείται από   τμήματα ομιλιών του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που αφορούν στον εκκλησιασμό των πιστών, τα οποία έχουν συλλεχθεί από τους πατέρες της ιερά μονής Παρακλήτου και έχουν εκδοθεί από την μονή στην σειρά «Φωνή των Πάτέρων» το έτος 2010.

Μέρος Α΄
Λιμάνια πνευματικά οι ναοί


Με λιμάνια μέσα στο πέλαγος μοιάζουν οι ναοί, που ο Θεός εγκατέστησε στις πόλεις. πνευματικά λιμάνια, όπου βρίσκουμε απερίγραπτη ψυχική ηρεμία όσοι σ' αυτά καταφεύγουμε, ζαλισμένοι από την κοσμική τύρβη. Κι όπως ακριβώς ένα απάνεμο κι ακύμαντο λιμάνι  προσφέρει ασφάλεια στα αραγμένα πλοία, έτσι και ο ναός σώζει από την τρικυμία των βιοτικών μεριμνών όσους σ' αυτόν προστρέχουν και αξιώνει τους πιστούς να στέκονται με σιγουριά και ν' ακούνε το λόγο του Θεού με γαλήνη πολλή.
 

Ο ναός είναι θεμέλιο της αρετής και σχολείο της πνευματικής ζωής. Πάτησε στα πρόθυρά του μόνο, οποιαδήποτε ώρα, κι αμέσως θα ξεχάσεις τις καθημερινές φροντίδες. Πέρασε μέσα, και μια αύρα πνευματική θα περικυκλώσει την ψυχή σου. Αυτή η ησυχία προξενεί δέος και διδάσκει τη χριστιανική ζωή. ανορθώνει το φρόνημα και δεν σε αφήνει να θυμάσαι τα παρόντα. σε μεταφέρει από τη γη στον ουρανό. Κι αν τόσο μεγάλο είναι το κέρδος όταν δεν γίνεται λατρευτική σύναξη, σκέψου, όταν τελείται η Λειτουργία και οι προφήτες διδάσκουν, οι απόστολοι κηρύσσουν το Ευαγγέλιο, ο Χριστός βρίσκεται ανάμεσα στους πιστούς, ο Θεός Πατέρας δέχεται την τελούμενη θυσία, το Άγιο Πνεύμα χορηγεί τη δική Του αγαλλίαση, τότε λοιπόν, με πόση ωφέλεια πλημμυρισμένοι δεν φεύγουν από το ναό οι εκκλησιαζόμενοι;

Στην εκκλησία συντηρείται η χαρά όσων χαίρονται. στην εκκλησία βρίσκεται η ευθυμία των πικραμένων, η ευφροσύνη των λυπημένων, η   αναψυχή των βασανισμένων, η ανάπαυση των κουρασμένων. Γιατί ο Χριστός λέει: «Ελάτε σ' εμένα όλοι όσοι είστε κουρασμένοι και φορτωμένοι με προβλήματα, κι εγώ θα σας αναπαύσω» (Ματθ. 11:28). Τί πιο ποθητό απ' αυτή τη φωνή; Τί πιο γλυκό από τούτη την πρόσκληση; Σε συμπόσιο σε καλεί ο Κύριος, όταν σε προσκαλεί στην εκκλησία. σε ανάπαυση από τους κόπους σε παρακινεί. σε ανακούφιση από τις οδύνες σε μεταφέρει. Γιατί σε ξαλαφρώνει από το βάρος των αμαρτημάτων. Με την πνευματική απόλαυση θεραπεύει τη στενοχώρια και με τη χαρά τη λύπη.

 

Το επόμενο μήνα το 2ο μέρος

 

Πατερικά και λοιπά γνωμικά


"Τί κοινό έχει το χιόνι με την αγάπη του Θεού;
Όπως το χιόνι πέφτει αθόρυβα, τα σκεπάζει όλα και τα παγώνει, αλλά ομορφαίνει το τοπίο και το αλλάζει, έτσι και η Αγάπη και η Χάρη του Θεού έρχεται αθόρυβα και τα σκεπάζει όλα.
Παγώνει τα πάθη μας, ομορφαίνει τη ζωή και τα αλλάζει όλα, μέσα μας και γύρω μας..."


Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής

Θα έχετε πολλές δυσκολίες στη ζωή. Τα ερωτηματικά θα έρχoνται βροχή. Οι μέριμνες θα σάς περικυκλώνουν και θα βλέπετε συχνά πυκνά τη χριστιανική –και οικογενειακή- σας ζωή να γίνεται δύσκολη.
Μην απογοητεύεστε! Ο Θεός θα βοηθήσει. Εσύ κάνε εκείνο που περνάει από το χέρι σου.
Μπορείς να μελετήσεις πέντε λεπτά την ημέρα; Μελέτησε. Μπορείς να  προσευχηθείς πέντε λεπτά την ημέρα; Προσευχήσου. Και αν δεν μπορείς πέντε, προσευχήσου δύο. Τα υπόλοιπα είναι υπόθεση του Θεού.

(+) Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

‘’ΥΔΩΡ ΖΩΗΣ’’
Μηνιαία έκδοση του Ενοριακοῦ Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Κάτω Πατησίων.
Ζαχαρία Παπαντωνίου 65, Τηλ/Fax: 210 8313 403, T.K.  111 45, ΑΘΗΝΑ
Υπεύθυνος ύλης: Αρχιμ. Φώτιος Καραδήμας Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου
Ιστοσελίδα Ι.Ν.: www.zoodochos.gr • E-mail: contact@zoodochos.gr

Εκδήλωση - Τσάι

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην εκδήλωση - Τσάι που θα γίνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00' στην αίθουσα του ναού (Ζαχ. Παπαντωνίου 61) με σκοπό την ενίσχυση της ενορίας μας.


Θα πραγματοποιηθεί λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα και θα προσφερθούν τσάι, λουκουμάδες και γευστικά εδέσματα.


Πρόσκληση: 10,00 € (Ανήλικοι δωρεάν)
Λαχνός: 1,00 €

 

Προσκλήσεις και λαχνοί διατίθενται στον ιερό ναό και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στην αίθουσα.

caption.jpg