Νέο Microsoft Publisher Document (4).jpg

Φυλλάδια που εκδίδονται μηνιαίως και περιέχουν διάφορα ψυχοφελή κείμενα, νέα και ανακοινώσεις από την ενορία μας.

Αριθμός Φύλλου 63

Μόνο σε μορφή pdf...

Η Κατάθεση της τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου.

Του μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Σήμερα η Εκκλησία μας, αγαπητοί αδελφοί, τελεί την ανάμνηση της καταθέσεως της τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας στις Βλαχέρνες. Πρόκειται για μία εορτή ενός γεγονότος που αναφέρεται στην Παναγία μας και αφορά ένα ένδυμά της που είναι το «επανωφόριόν» της.

 

Σύμφωνα με τον Συναξαριστή της ημέρας, δύο Πατρίκιοι, ο Γάλβιος και ο Κάνδιδος, επί της εποχής του Βασιλέως Λέοντος του Μεγάλου, στην πορεία τους προς τα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν τους Αγίους Τόπους, όταν έφθασαν στην Γαλατία, βρήκαν μία ευσεβεστάτη Εβραία, που είχε μέσα στην οικία της την αγία Εσθήτα, το επανωφόριον της Παναγίας. Η γυναίκα αυτή προσευχόταν μέρα και νύκτα μιμούμενη την προφήτιδα Άννα που βρισκόταν στον Ναό και αξιώθηκε να δη τον Χριστό, όταν Τον πήγε εκεί η Παναγία τεσσαράκοντα ημερών.

 

Οι δύο Πατρίκιοι, μετά από ένα τέχνασμα, κατόρθωσαν να λάβουν τον πολύτιμον αυτό θησαυρό και να τον φέρουν στην Κωνσταντινούπολη, τον ετοποθέτησαν στο κτήμα τους, που ονομαζόταν Βλαχέρναι, και εκεί έκτισαν Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Μάρκου. Αργότερα ο Βασιλεύς Λέων ο Μέγας, όταν πληροφορήθηκε αυτό το γεγονός, έκτισε Ναό της Κυρίας Θεοτόκου, στον οποίο τοποθέτησε την θήκη όπου ήταν αποθησαυρισμένη η τιμία Εσθήτα, την οποία προσκυνούσαν οι Χριστιανοί και έβλεπαν διάφορα θαύματα. Ο ιερός υμνογράφος ονομάζει την αγίαν Εσθήτα «ιεράν περιβολήν, φυλακτήριον άσυλον (της Κωνσταντινουπόλεως), δώρον τίμιον, αναφαίρετον πλούτον ιαμάτων, ποταμόν πεπληρωμένον των χαρισμάτων του πνεύματος».

Με την ευκαιρία του γεγονότος της καταθέσεως της τιμίας Εσθήτος της Παναγίας, η Εκκλησία μας υπενθυμίζει το μεγάλο πρόσωπο της Παναγίας, που έγινε η χαρά της οικουμένης, γιατί ήταν εκείνο το πρόσωπο διά του οποίου εισήλθε στον κόσμο ο Χριστός που ελευθέρωσε το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, τον διάβολο και τον θάνατο. Όλα τα τροπάρια της Εκκλησίας, ξεκινώντας από την τιμία Εσθήτα, υμνούν το πρόσωπο της Παναγίας.

Το απολυτίκιο της εορτής αναφέρεται στην Παναγία και μεταξύ των άλλων γράφει: «Επί σοι γαρ και φύσις καινοτομείται και χρόνος», δηλαδή στην Παναγία γίνεται κανούργια και η φύση και ο χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η φύση και ο χρόνος, που πολλές φορές βασανίζουν τον άνθρωπο, αποκτούν άλλο νόημα, υπερβαίνονται εν Χάριτι Θεού. Στην Παναγία, με το Άγιο Πνεύμα, διατηρήθηκε η παρθενία της, έγινε μητέρα χωρίς να χάση την παρθενία της, και παραμένει ζωντανή στους αιώνας, αφού κατά την παράδοση και αυτό το σώμα της μετέστη προς τον ουρανό.

Αλλά στην σημερινή εορτή βλέπουμε ότι η Χάρη του Θεού που αγίασε το σώμα της Παναγίας πέρασε και στα ρούχα που φορούσε. Πράγματι, κατά την ορθόδοξη διδασκαλία, η θεία Χάρη διά της ψυχής διαπορθμεύεται στο σώμα και από εκεί προχέεται και στα ρούχα και γενικά στην άλογη φύση. Με αυτόν τον τρόπο δεν είμαστε ειδωλολάτρες και κτισματολάτρες, αλλά τιμούμε την ύλη που έχει την αγιοποιό ενέργεια του Θεού. Έτσι οι πιστοί, κατά τον ιερόν υμνογράφο, κατασπάζονται με πίστη την αγία Εσθήτα της Παναγίας και λαμβάνουν την Χάρη του Θεού που ενοικεί σε αυτήν.

Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής θα πρέπη να προσευχηθούμε να μας βάλη η Παναγία μας κάτω από την αγία της Εσθήτα, το αγιασμένο επανωφόριό της, και να μας προστατεύη από κάθε κακό.

 

Απολυτίκιο της εορτής

Θεοτόκε ἀειπάρθενε, τῶν ἀνθρώπων ἡ σκέπη, Ἐσθῆτα καὶ Ζώνην τοῦ ἀχράντου σου σώματος, κραταιὰν τῇ πόλει σου περιβολὴν ἐδωρήσω, τῷ ἀσπόρῳ τόκῳ σου ἄφθαρτα διαμείναντα, ἐπὶ σοὶ γὰρ καὶ φύσις καινοτομεῖται καὶ χρόνος, διὸ δυσωποῦμέν σε, εἰρήνην τῇ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Αγαπητοί ενορίτες και προσκυνητές, σας ενημερώνουμε πως από αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν ξανά οι προσκυνηματικές εκδρομές που διοργανώνει η ενορίας μας σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε, προκειμένου να διεξάγονται όσο το δυνατόν καλύτερα οι εκδρομές μας, να υπάρχει συνέπεια στις δηλώσεις συμμετοχής και όχι αυτές να γίνονται την τελευταία στιγμή ή επιπόλαια ώστε να μπορούμε και ‘μεις να κάνουμε σωστό προγραμματισμό και υπεύθυνα απέναντι στα σχετικά ταξιδιωτικά γραφεία αλλά ακόμη περισσότερο απέναντι σε σας.

 

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

  • Απογευματινή στην Ι.Μ. Αγίου Εφραίμ, Κυρ. 24/07/22

Πληροφορίες: Αναχώρηση από τον ναό 16:00΄, προσκύνημα στο μοναστήρι, ελεύθερος χρόνος στη Νέα Μάκρη και επιστροφή αργά το απόγευμα. Τιμή συμμετοχής 13,00 €.

  • 2ήμερη στις Ι.Μ. Παναγίας Προυσιωτίσσης, & Αγάθωνος, 2=3/09/22

Πληροφορίες: Αναχώρηση από τον ναό 12:00΄, Καρπενήσι,, Ι.Μ. Προυσού, διανυκτέρευση. Την επόμενη μέρα κατεύθυνση στην Ι.Μ. Αγάθωνος και επιστροφή. Τιμή συμμετοχής 55,00 €.

  • 6ήμερη Μαυροβούνιο 22-27/09/22

Πληροφορίες: 1η Μέρα: Αναχώρηση στις 05:30΄, Ι.Μ. Άβελ, στο χωριό Βήσσανη κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα της Κακαβιάς, περιήγηση στο Αργυρόκαστρο και μετά κατεύθυνση σε ένα υπέροχο θέρετρο της Ανδριατικής, το Sengjin. Δείπνο, διανυκτέρευση. 2η/3η/4η Μέρα: Περιήγηση στην πρωτεύουσα και σε θαυμάσιους προορισμούς του Μαυροβουνίου, τουριστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Κρουαζιέρα Λίμνη ΣΟΔΡΑ (περιλαμβάνεται). 5η Μέρα: Μαυροβούνιο - Αλβανία (Θέρετρο Sendjin) περιηγήσεις. 6η Μέρα: Αλβανία - Δελβινάκι - Ιωάννινα - Αθήνα το βράδυ. Τιμή συμμετοχής 365,00 € (Σε δίκλινο).

 

ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ

Η ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

‘’ΥΔΩΡ ΖΩΗΣ’’
Μηνιαία έκδοση του Ενοριακοῦ Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Κάτω Πατησίων.
Ζαχαρία Παπαντωνίου 65, Τηλ/Fax: 210 8313 403, T.K.  111 45, ΑΘΗΝΑ
Υπεύθυνος ύλης: Αρχιμ. Φώτιος Καραδήμας Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου
Ιστοσελίδα Ι.Ν.: www.zoodochos.gr • E-mail: contact@zoodochos.gr