Ύδωρ Ζωής
Αύγουστος 2021

Μηνιαία έκδοση του ενοριακού ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής Κάτω Πατησίων

Αριθμός Φύλλου 53

Marble Surface

Παναγία η "Προυσιώτισσα"

Ψηλά, στις ελατόφυτες βουνοκορφές της νοτιοδυτικής Ευρυτανίας, και σφηνωμένη ανάμεσα σε κάθετους γκριζωπούς βράχους με άγρια μεγαλοπρέπεια, προβάλλει η ιερά μονή του Προυσού. Είναι σταυροπηγιακό και ιστορικό μοναστήρι, με μεγαλόπρεπα τριώροφα κτίρια. Ανάμεσα τους υπάρχει σπήλαιο λαξευμένο, που φιλοξενεί στο εσωτερικό του τον πρώτο και παλαιό ναό της μονής. Μέσα σ’ αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που επονομάζεται Προυσιώτισσα.

 

Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα αυτή ήταν τοποθετημένη σ’ ένα ναό της Προύσας, στην Μικρά Ασσία. Στα χρόνια της εικονομαχίας (829 περίπου), την παρέλαβε κάποιος άρχοντας, που σκόπευε να τη μεταφέρει στην Ελλάδα, για ασφάλεια. Οταν όμως έφθασε στην Καλλίπολη, έχασε την εικόνα, η οποία κατευθύνθηκε θαυματουργικά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η μονή του Προυσού. Το γεγονός σύντομα διαδόθηκε. Δεν άργησε να φθάσει και στ’ αυτιά του άρχοντα που την μετέφερε. Έτρεξε, την αναγνώρισε συγκινημένος, εκάρη εκεί μοναχός, και θεωρείται ο πρώτος κτίτωρ της μονής.

 

Κατά την Επανάσταση του 1821, η Μονή της Παναγίας της Προυσσιώτισσας αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές (Λάμπρο Κατσαντώνη, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Μάρκο Μπότσαρη και άλλους). Μάλιστα ο στρατηγός Καραϊσκάκης αφιέρωσε στην Παναγία το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας της, με τα τρία παράσημά του, τα ασημένια αστέρια, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης. Συγκεκριμένα, ο ονομαστός στρατηγός που ταλαιπωρούνταν από θέρμη (ελονοσία), έταξε στην Παναγιά να του χαρίσει τη γιατρειά, ώστε να συνεχίσει τους ένδοξους αγώνες του για την απελευθέρωση του γένους, και θα την έντυνε με αργυρόχρυσο πουκάμισο. Πράγματι, γιατρεύτηκε με θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας μας, κατά την παραμονή του στη Μονή.

 

Το Σκευοφυλάκιο της Μονής διαθέτει σήμερα το σπαθί και τα όπλα του Καραϊσκάκη. Επίσης κοντά στο Μοναστήρι σώζονται και οι Πύργοι με το όνομα του περίφημου στρατηγού.

 

Η αργυρόχρυση επένδυση λοιπόν – το πουκάμισο της Παναγίας – οφείλεται σε εκπλήρωση τάματος του γενναιότατου στρατηγού Καραϊσκάκη, ο οποίος όταν συχνά αρρώσταινε από την ασθένεια της θέρμης,  πολλάκις φιλοξενούνταν στην Μονή Προυσού και νοσηλευόταν εκεί. Πράγματι μετά την θεραπεία, ευγνωμονώντας Την, εκπλήρωσε το τάμα του, στολίζοντάς Την με την θαυμάσια τεχνουργημένη επένδυση, έργο του χρυσοχόου καλλιτέχνη Γεωργίου Καρανίκα το 1824, όπως μας αποκαλύπτει η ανάγλυφη επιγραφή πάνω από τον δεξιό ώμο της Παναγίας: ” Η Παντάνασσα. Δι εξόδων του γενναιοτάτου στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, χειρί Γεωργίου Καρανίκα, 1824 “.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Στο ανακαινισμένο παρεκκλήσιο πλησίον του ιερού μας ναού, το οποίο απετέλεσε τον πρώτο ενοριακό ναό της ενορίας μας, από το έτος 2018 εορτάζουμε πανηγυρικά την εορτή της Προυσιώτισσας και έχουμε σε αυτό «ενθρονίσει» ιερό εικόνισμά Της το οποίο έχει καθιερωθεί το έτος 2019 από τον τότε καθηγούμενο της μονής έπειτα από σχετικό αίτημα της ενορίας μας.

 

Η πανήγυρη αυτή οφείλεται, εκτός από την ευλάβεια που έχουν αρκετοί εκ των ενοριτών μας στην Προυσιώτισσα, στο γεγονός που έλαβε χώρα κατά το προσκύνημα της ενορίας μας στο μοναστήρι Της όταν τα έργα ανακαίνισης στο ιερό παρεκκλήσιο σταμάτησαν λόγω κάποιων νομικών κωλυσιεργιών που καθυστερούσαν αρκετά την ολοκλήρωση του έργου.

 

Την ίδια περίοδο είχαμε ξεκινήσει να αναζητούμε και το πότε θα εορτάζουμε το παρεκκλήσιο αφού ως Ζωοδόχος Πηγή που ήταν δεν μπορούσαμε να τελούμε σε αυτό πανηγυρικές ακολουθίες. Στη σκέψη μας κυριαρχούσε η ιδέα να εορτάζει ξεχωριστά σε κάποια εορτή της Παναγίας μας και όχι άλλου αγίου αφού εξ αρχής είχε αφιερωθεί σε εκείνη.

 

Αναζητώντας λοιπόν λύση στις κωλυσιεργίες ολοκλήρωσης των έργων απευθυνθήκαμε στην Προυσιώτισσα κατά το προσκύνημα της ενορίας μας στο μοναστήρι της, να μεσιτεύσει τα πράγματα ώστε το εκκλησάκι μας να ολοκληρωθεί. Η Παναγία δεν άργησε να μας απαντήσει και την επόμενη μέρα, αφού διανυκτερεύσαμε στο μοναστήρι, μετά την θεία λειτουργία μας ενημέρωσαν ότι τα έργα θα συνεχίσουν κανονικά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί. Επιπλέον κατά το προσκύνημά μας αυτό, όπως κάθε φορά, δεν ήταν λίγοι οι ενορίτες που μας διηγήθηκαν κάποιο αίτημα τους προς την Παναγία που απαντήθηκε προτού ακόμη φύγουμε από το μοναστήρι της.

Με τον τρόπο αυτό η Παναγία μας απάντησε διπλά. Αφενός με τη χάρη της τα έργα στο παρεκκλήσιο ολοκληρώθηκαν ταχύτατα, αφετέρου μας αποκάλυψε και την λύση που θα ήταν αποδεκτή από όλους. Το παρεκκλήσιό μας θα εορτάζει πλέον την Παναγία την Προυσιώτισσα. Αργότερα ο π. Φώτιος ενημέρωσε το εκκλησίασμα ότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας είχε υποσχεθεί πως αν η Παναγία έδινε την λύση με την μεσιτεία Της για την ολοκλήρωση των έργων του παρεκκλησίου θα το αφιέρωνε στη χάρη Της.
 

Μετά από αυτά ζητήσαμε από μία εξαίρετη αγιογράφο να μας αγιογραφήσει την εικόνα της. Το εικόνισμα Της που έχουμε στην ενορία μας δεν είναι ακριβές αντίγραφο αλλά ζωγραφική απόδοση του πρωτότυπου διότι θελήσαμε να σεβαστούμε την μοναδικότητα του εικονίσματος που κατέχει η μονή με το αυθεντικό εικόνισμα.
 

Έτσι λοιπόν στην ενορία μας έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να έχουμε το ιερό εικόνισμά της και αλήθεια είναι πως καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των θαυμασίων και μέτοχοι της χάρης Της. 
 

Εκ του Ιερού Ναού.-

"ΥΔΩΡ ΖΩΗΣ"
Μηνιαία ἔκδοσις Ἐνοριακοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ζωοδόχου Πηγῆς Κάτω Πατησίων.
Ζαχαρία Παπαντωνίου 65, Τηλ/Fax: 210 8313 403, T.K.  111 45, ΑΘΗΝΑΙ
Ὑπεύθυνος ὕλης: Ἀρχιμ. Φώτιος Καραδήμας Τηλ: 698 592 4405
Πρόεδρος τοῦ Έκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου